Välkommen till min blogg!

Här skriver jag mest om vår trädgård som vi håller på att göra i ordning. Målet är en mysig trädgård med en blandning av rufsig vintage och stramt 1700-tal. Det ska bli massor av rosor och perenner, välordnad köksträdgård, porlande vatten och rofyllda sittplatser. Här finns även inlägg om familjeliv och lite annat smått och gott. Hoppas att du blir inspirerad!

måndag 13 december 2010

Med glitter i håret och plåster på kind... - The Lucia tradition

Så blev det äntligen Lucia och dottern fick lussa för pappa med sitt tärnljus, glitter i håret och så lusselinnet förstås! (Eftersom hon gjorde en rejäl vurpa med pulkan i går hade hon även ett ljusblått Nalle Puh-plåster på kinden.) Lillebrorsan var en något sträv och motvillig tomte i röd pyjamas och en för stor tomteluva. Tidigt, innan maken skulle till jobbet, lussade vi för honom med hembakade lussekatter. Allmän kalabalik uppstod i sängen tills vi förpassade den yngste familjemedlemmen ner i sin spjälsäng igen (som står ca 30 cm från min sida av sängen) med en halv lussebulle som sällskap. Det här blir en given tradition i får familj från och med i år! Fast nästa år behöver jag förhoppningsvis inte ägna halva eftermiddagen till att skrapa bort väl indreglade lussebulle-rester från en spjälsäng...


Lucia-traditionen
Lucia levde i Siracusa på Sicilien för ungefär 1700 år sedan. Hon fick en kristen uppfostran, vilket inte bara var ovanligt utan till och med olagligt på den tiden, men lovades bort till en man som inte delade den kristna tron. När hon vägrade att gifta sig med denne, och dessutom gav hemgiften till de fattiga blev han så rasande att han angav henne. Man försökte bränna henne på bål, men då lågorna inte bet på hennes kropp halshöggs hon till slut på just denna dag som bär hennes namn. I skolan fick jag lära mig att vi firar Lucia till minne av denna modiga unga kvinna. Att det vita lusselinnet står för Lucias rena tro, att ljusen i luciakronan symboliserar elden man försökte bränna henne med (alternativt en gloria) och att det röda midjebandet symboliserar blodet som rann då man halshögg henne.

Men varför är vi svenskar, mig veterligen, de enda i världen som firar Lucia? Att hon inte firas det katolska Italien är väl lite konstigt? Nä, det är förmodligen som med så många andra kristna traditioner i Sverige; de är inte riktigt så kristna som det påstås. Det var svårt att bli av med hednatron i Sverige, och skulle landet bli helt kristet så fick man allt kompromissa lite - fast inte så mycket att någon påve eller så skulle bli misstänksam.

Det är nog så som Lennart Jähkel berättade på SVT i morse, att man firar Lucia för att ta sig igenom årets längsta och farligaste natt, för enligt den gamla kalendern infaller vintersolståndet just denna natt. Detta är enligt folktron en mycket farlig och magisk natt. Det sades att djuren kunde tala, och att de beklagade sin hunger. Människorna däremot behövde inte hungra, för just denna natt brukade en kvinna komma till de som vakade under denna farliga och mörka natt med mat och ljus - i bland i en krona på huvudet.

10 kommentarer:

 1. Tack fina du! Jag och maken pratade precis om det här i går och gissade att det låg någon fornnordisk tradition i botten. Och så var det alltså.. :)
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 2. hej going, vilken härlig morgon ni haft, ler åt din beskrivning där med indregglad lussebulle, fniss!!
  ha det gott denna magiska kväll och natt, varmastekramen till dig//lotten

  SvaraRadera
 3. Åhhh.. det låter som en alldeles superdupermysig lucia-tradition du är på väg att skapa.... Det är så mysigt med såna....

  Lussebullsgegg i spjälsängen.... fniss..... lite stök för såna trevligheter får man räkna med....

  Tack för infon om Lucia!!!


  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 4. Det är kul att skapa egna traditioner...men lussebullsklet kan man ju vara förutan....

  SvaraRadera
 5. Vad tufft det låter - lucia med Nalle-Puh-plåster! Som i showbiz - the show must go on! ;-)
  Ha det gott - lussegott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 6. Låter som det blir en härlig tradition, passa på och njut medan det varar (kanske just lussebullskletet är lite svårnjutet...)! Det är väl tur att vi har våra ljustraditioner i december, hur skulle vi annars stå ut i mörkret?!
  Kram,
  Katarina

  SvaraRadera
 7. Hej hej, och tack för din kommentar på min blogg, värmer det gör det! När jag skapade mitt eget domainnamn föll alla länkade sidor bort, men nu lade jag till din igen...ordningen är återställd ;)

  SvaraRadera
 8. Hälsa alla små i lussetåget med eller utan dreggel! Kramar

  SvaraRadera
 9. Mysigt med småbarn, tänk den tiden kommer aldrig tillbaka.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Kul med egna mysiga traditioner! Ta vara på åren när barnen är små, tiden går så snabbt! Jag har knappt hunnit fatta än att mina barn är tonåringar nu ;o))
  Ha en fin fortsättning på helgen!
  Kram Margot

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails