Välkommen till min blogg!

Här skriver jag mest om vår trädgård som vi håller på att göra i ordning. Målet är en mysig trädgård med en blandning av rufsig vintage och stramt 1700-tal. Det ska bli massor av rosor och perenner, välordnad köksträdgård, porlande vatten och rofyllda sittplatser. Här finns även inlägg om familjeliv och lite annat smått och gott. Hoppas att du blir inspirerad!

måndag 11 april 2011

Rosförslag?


Vilken kväll! Fåglarna sjunger och jag gräver för glatta livet. Ok, jag hugger också. Med en yxa, som är så stor att man kan luta sig mot den, försöker jag hugga av de grova rötterna från en gammal, sedan länge fälld björk. Jag hugger i rötterna och man hör en dov duns, samtidigt som det blir en liten skakning i marken. Segt går det, men jag jobbar på till tio i nio, då det blivit så mörkt att jag inte riktigt ser vad jag hugger i. För nu ska stubben bort! Jag har efter mycket velande ändå bestämt mig för att mitt kära rostorn från Rosverkstan ska stå på framsidan bredvid glasverandan. Precis där björken stod en gång i tiden ska tornet stå! Det finns dock nackdelar med denna soliga plats. Jorden är sandig (vilket jag ska förbättra vid plantering), och det är ofta ganska blåsigt. Mitt problem är därför ytterst delikat. Vilken ros ska jag välja? Den ska helst remontera, och inte bli så stor att den tar över tornet helt, för det är så fint så jag vill att det ska synas. Jag har funderat fram och tillbaka över detta hela hösten och vintern, och kommit fram till att jag skulle vilja ha en Leander, men frågan är om den är så vindtålig... Är det någon som har något förslag på vindtåliga, remonterande klätterrosor med inte allt för stora krav på jorden?


I kväll sitter jag här och är lite trött i kroppen, efter en stunds trädgårdsarbete på riktigt, för första gången i år. Underbart! Kram, och ha en riktigt skön vårvecka allihop!

8 kommentarer:

 1. Rostornet är verkligen fint men rosförslag överlåter jag till mer kunniga än jag....

  SvaraRadera
 2. En fining som jag gillar är Ghislaine de Feligonde. MEn jag vet inte hur tålig för vind den är... Har du kikat på Constance Spry? Inte heller där vet jag något om tålighet. Alchymist kanske? Klassikern New Dawn? Nä nu slänger jag ju bara ur mig en massa rosor som jag tycker är fina känner jag :-). Lycka till med grävandet och yxandet!

  SvaraRadera
 3. Hej fina Stina! Nu var det längesen jag kikade in. Har inte alls hunnit blogga lika mycket som jag skulle vilja... Det är ju bara föör snyggt, Annas rostorn! Hmmm... jag är inte så bra på rosor direkt men jag hade nog valt en gul, vit eller orange till den snygga gröna färgen. Kanske en Alchymist, Apricola eller Flora Danica...? Kolla in hos Margot (mammasblommor). Hon har stenkoll på rosor.
  Massa kramar!

  SvaraRadera
 4. Oj, vilken svår fråga. Remonterande rosor vill ha god jord förutom rugosor och nån sån tror jag inte du tänkt dig om du är inne på 'Leander'. Å andra sidan har du ju tänkt jordförbättra, viktigt är då att blanda befintlig jord med t ex rosjord och barkmull, inte gräva en grop och bara lägga i ny jord. Rosor vill ha luftigt men inte blåsigt, särskilt inte vinddrag vid husknutar, trånga passager osv, men det här är väl en öppen plats och bättre på så vis. Jorden torkar ju även ut fortare om det är blåsigt. Rugosor och pimpineller tål blåst och torka men är ju knappast några remonterande klätterrosor. Så det blir mycket pyssel för dig med vattning i alla fall första åren kan jag tro. 'Leander' är ju jättefin och en av de bästa Austinrosorna. 'Ghislaine de Feligonde' som du fått tips om är också bra och fin och i lämplig storlek. Titta också på 'Albertine', kanonfin, 'Ilse Krohn Superior', 'Chinatown' och 'Alchymist', den sista engångsblommande. Blir kul att se vad du väljer:)
  Kram

  SvaraRadera
 5. Hoppas allt är bra! Nu är det snart gröna rostorn på gång i Rosverkstan hoppas jag. Tänkte provmåla ett så får vi se. Lycka till med rosen! Har du kvar färgkoden förresten? Vi ses snart. Kram!

  SvaraRadera
 6. Rosor är inte min specialitet så tyvärr, favoriten heter Valdemar men han är ganska stor och engångsblommare, så jag tror inte det är den rätta för dig. Rostornet är bara sååå snyggt. Då är det ju värt lite jobb, eller hur? ;)
  Kram

  SvaraRadera
 7. Fint rostorn! Av klätterrosor har jag bara engångsblommande (honungsrosor och Constance Spry), jättefina men inte lämpliga för det du ska ha. Jag har haft Ilse Krohn, men jag tyckte inte den var så snygg i blomman, jag gillar stora fyllda eller små i klasar, och med mycket doft!
  Ha det bra!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 8. hej stina!
  ohhh ditt rostorn, helt ljuvligt!
  visst är det bara för underbart att få trädgårdsvärk, de enda sköna värken, fniss!
  må bäst, varmkram lotten

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails