Välkommen till min blogg!

Här skriver jag mest om vår trädgård som vi håller på att göra i ordning. Målet är en mysig trädgård med en blandning av rufsig vintage och stramt 1700-tal. Det ska bli massor av rosor och perenner, välordnad köksträdgård, porlande vatten och rofyllda sittplatser. Här finns även inlägg om familjeliv och lite annat smått och gott. Hoppas att du blir inspirerad!

Mina rosor

Här kommer jag att presentera och skriva om hur det går för mina rosor. Sandjord och pinande vindar gör att det är få rosor som trivs - men de finns! (Och så måste man ju prova det som inte borde gå också...) Rosa rugosa är helt klart den grupp jag lyckas bäst med, och därför blir det många rugosahybrider - de är tåliga, doftande och remonterar. Perfekta alltså!


Astrid Lindgren - flyttad 2010
Fin och frodig buskros som är ganska så tålig vad gäller vind. Står på höger sida om entrén.


Rose de Rescht - 2010
En gammal, klassisk ros (höstdamascena, buskros) som blommar från början av juli till hösten. Trivs bra men remonterar lite dåligt, ska få mer näring... Friska, gröna "gammaldags" blad, djupt ceriserosa. Doftar fantastiskt! Får sol eftermiddag-kväll och står ganska vindskyddat i ett hörn med stenväggar (husgrunden) vid trappan till glasverandan. Än så länge inte ens 0,5 m hög, men ska bli ca 1-1.25 m. Kan nog bli fler exemplar av den här rosen i vår trädgård, även om färgen kanske är lite väl skrikig...


Ètude - 2011
Ska växa i mitt rostorn från Rosverkstan. Kan bli 2,5 m hög och 1,5 m bred. Klätterros besläktad med New Dawn.


Polarstjärnan - flyttad 2009
Flyttad. Växte bra men blommade inte - togs bort och ersattes med New Dawn. Eftersom jag blåvägrar att slänga en ros planterades den vid en ek och ska förhoppningsvis svinga sig upp i den. Har stått på sin nya plats ett år utan att blomma, men tar sig dock långsamt...Mme Boll - 2009/2010, flyttade 2011
Blir lätt angripen av ohyra. Klarar inte av vind eller mager jord särskilt bra. Inte idealisk för denna trädgård - men när den blommar är den underbar!! Doftar fantastiskt! Står nu i rostornsrabatten.


Grand Hotel - 2008
En riktig entré-ros, blodröd och uppseendeväckande. Ska jag ha en röd ros någonstans så får det vara vid dörren, annars föredrar jag vita, rosa och aprikosa toner, men en röd ros kan ju vara kul... Funkar bra i vinden men jag tror att den står för mörkt, eftersom den blommar dåligt. (Den blir också ständigt misshandlad av dörren som flyger upp i vinden och slår rakt in i den.) Är 2011 fortfarade väldigt gles, men blommar på trots dåligt med sol, fast gott om vind....New Dawn - 2010

Nyplanterad - växer långsamt, men det har jag hört att den gör i början. (Sen hoppas jag att den sätter fart!) Fortfarande dålig tillväxt 2011.

Queen Elizabeth - 2010
Nyplanterad - men det verkar som om detta är en riktig tuffing. Har inte blommat särskilt mycket - så den ska få ett år till på sig innan jag vågar uttala mig med säkerhet. Jag tror ändå att dessa (tre plantor) klarar vind och torka ganska bra (för att vara en ros...). Detta projekt funkade inte als..... (2011)
Okänd
Har funnits sen vi flyttade in. Var bara tre höga taggiga "spröt" när vi flyttade in, men tog sig rejält efter att den fick lite vedaska. Extremt tålig och taggig - doftar typiskt rosigt. Blommar runt midsommar. Blir väldigt skräpigt med alla kronblad som faller i grusgången.


Okänd, marktäckande (The Fairy?) - flyttad 2010
En tuffing som klarar vind och torka bra - blommar länge, väldigt söt. Grävde upp dessa och planterade tillbaka när glasverandarabatten gjordes om.
Iceberg (Schneewittchen?) - flyttad 2007, 2011
Ständigt negligerad men överlever ändå. I år har den fått en rimlig chans i alla fall. Står ganska skuggigt, men har blommat ändå.
Climbing Iceberg - 2010
Köptes pga sin systers tålighet. Tänkt att svinga sig upp i ett döende körsbärsträd. Verkar ha tagit sig bra.


Stanwell Perpetual - 2010, flyttad 2011
Ska vara en tuffing och har fått det tufft. Mager jord och ganska blåsigt läge vid ett äppelträd. Verkar må så där... Flyttad våren 2011 till körsbärsträdsrabatten.

Blanc Double de Coubert - 2011
Rosa rugosa. Remonterar med vita dubbla blommor hela sommaren, klarar vind och sandig jord bra. 2 m hög, 1,5 m bred. Får se hur det blir i min trädgård.... Har hört att blommorna blir som disktrasor vid regn, men mina ser fina ut - även efter en skur.


Ritausma
Rosa rugosa.


Selma Lagerlöf
Rosa rugosa.

Therese Bugnet
Räknas till kanadesiska rosor, men är en rugosahybrid.

Ghislaine de Freligonde - 2011


Ska testa fler floribunda, pimpineller och vresrosor... Nevada, Therese Bugnet, Hansa, Selma Lagerlöf... Vill även ha Leander, Zepherine Drouhin, Aloha, Claire Renessance....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts with Thumbnails