Välkommen till min blogg!

Här skriver jag mest om vår trädgård som vi håller på att göra i ordning. Målet är en mysig trädgård med en blandning av rufsig vintage och stramt 1700-tal. Det ska bli massor av rosor och perenner, välordnad köksträdgård, porlande vatten och rofyllda sittplatser. Här finns även inlägg om familjeliv och lite annat smått och gott. Hoppas att du blir inspirerad!

lördag 8 januari 2011

Min New York guide!

Har som sagt varit i New York på en liten snabbvisit (3 nätter). Vi hade det toppen och hann med en hel del, vilket jag tänkte berätta om. Detta inlägg är samtidigt tänkt att fungera som en liten alternativ guide för den som ska till New York och aldrig varit där förut.

Sevärdheter
Detta är nog den viktigaste punkten som turist - så är det bara! (Shoppa kan man ju göra över allt, och NY city är fel plats för avkoppling...) Vi valde att rikta in oss på Frihetsgudinnan, Empire State Building, Wall Street (och resten av downtown) samt Central Park. Även Grand Central Station och Chrysler Building fick en snabb titt när vi råkade stöta på dem. Det roliga är att nästan vart man än går i de centrala delarna känner man igen namnen på byggnader, gator och torg från filmer och annan media.

Frihetsgudinnan tyckte vi räckte att se från en båt, och valde att åka fram och tillbaka med Staten Island-färjan som går ofta och är gratis. Dessutom får man en maffig vy av Manhattan downtown med alla skyskraporna. Båtarna går inte så nära som turistkryssningarna, men fullt tillräckligt.

Empire State Building innebär en del köande, men det är det värt! Det är nästan en andäktig känsla att vara så högt upp (89 våningar), det går även att komma upp till 103:e våningen tror jag att det var. Det kändes dock onödigt, liksom att betala extra för audioguide och kartor. Det är inga problem att fatta vad som är vad. Det är lite som att titta ner på ett rutat kollegieblock - mycket svårt att tappa bort sig... Och de "viktiga" byggnaderna är ju karakteristiska. Min arkitektoniska favorit bland skyskraporna är the Chrysler Building i Art Deco-stil. Fast Empire State Building är ju Empire State Building...

Empire State Building

Wall Street är inte, som jag trodde, så "modern" utan en del av det äldre New York, med mer krokiga gator. Här finns många vyer man känner igen från filmer, bl a Trinity Church och Charging Bull, en ganska ny bronsstaty som ska symbolisera amerikanarnas ekonomiska och allmänna inställning.

Central Park känns nästan lite overkligt (särskilt när träden har löv antar jag). Helt plötsligt försvinner storstaden, även om höghusen skymtar ovanför trädtopparna, och det blir betydligt tystare och lugnare. Vi svenskar är ju vana vid mycket grönska och därför tänkte jag att Central Park inte skulle vara något särskillt, men det är det. Just för att det är Central Park. Runt Parken finner man även många fantastiska museer (vilka vi tyvärr inte hann med) och the Dakota Building, där John Lennon bodde och blev skjuten... Bethesda Terrace i romersk "sagostil" är parkens smycke, och väl värt ett besök!

Central Park

Shopping
Självklart är shoppingmöjligheterna oändliga i NY. I Soho finns det massor med "vanliga" klädbutiker i alla möjliga stilar och över lag bra priser. Uppe vid sydöstra hörnet av Central park låg "über-märkes-shopparna" på rad; Dior, Bulgari, Yves Saint Laurent...... Här fanns också the Nike Shop, vilket var något av en besvikelse; mycket golvyta och personal, men glest utbud. The App Store är värd att gå ner i om man råkar gå förbi bara för att den är så spejsad. Det finns inga kassor, utan personalen sköter allt via sina mobiler och internet - inga cash här inte! Alldeles vid Empire State Building ligger bl a Macy's (med coola vintage-rulltrappor i trä) och går man uppåt mot Times Square befinner man sig hela tiden i "Fashion District". Vid Times Square ligger förresten en stor Toys R Us, med pariserhjul, 5-meters "levande" Jurassic Park-dinosaur m.m. inne i affären.
Chinatown brukar ju vara ett tätt misch-masch av billiga märkeskopior, vårrullar och dumplings. Någon sådan gata hittade vi dock inte, trots att vi letade och frågade. Skulle enligt utsago ligga längs "the Pearl" i Chinatown... Personligen gillar jag (liksom min mor) att köpa souvenirer i "pappersformat" och gick givetvis in i en stor äkta bok-tidningar-café-shop på Wall Street. (Kommer att presentera mitt fynd därifrån i ett annat inlägg...) Några historiska New York-kartor blev det också.... Har äntligen börjat acceptera att jag är något av en kart-nörd.

Boende
Vi bodde på Wellington Hotel, alldeles nedanför Central Park i teaterdistriktet. Ett lite äldre hotell med god standard (faktiskt riktigt fint) och med bra läge; mitt i smeten, i teaterdistriktet. (Det är en ganska så stor smet om man säger så...).

Mat
Amerikansk mat är ju inte direkt svårt att få tag på hemma, och det kanske inte är det allra godaste och nyttiga... Men, det känns helt rätt när det serveras på "hemmaplan"! (I alla fall i ett par dagar...) "Svensk" frukost kan dock vara lite svårt att få tag i.... Vill man ha en vanlig kaffe gör man klokast i att beställa en dubbel espresso. Man får då en hyfsat stor kopp vanligt kaffe. (Amerikanskt kaffe ser ut som te.) Te var föresten svårt att få tag i.

Jag med Brooklyn Bridge i bakgrunden

Några slutliga extra tips
Personligen kan jag tycka att det känns lite löjligt att åka runt i en sådan där sightseeing-buss när man turistar, men det kan faktiskt ha en poäng; att snabbt få ett grepp om var saker ligger och hur långa avstånden faktiskt är. Vi gjorde inte någon sådan tur, utan valde att gå på klassiskt svenskt manér. Det går alldeles utmärkt och det är väldigt lätt att hitta, eftersom gatorna går i rutnät och är numrerade i ordning. Men, om det man var på väg till (turbåtar i vårt fall) inte visade sig vara det man tänkt sig (tämligen spartansk tidtabell) så kan ganska mycket tid gå åt till att gå i delar av stan man kanske inte är så jätteintresserad av. (Man kan ju i och för sig alltid ta en taxi.) Dock fick vi bekräftat med egna ögon att NYPD-snutar faktiskt verkligen åker ner till kajen och äter donuts när de får en stund över.

Om man handlar av en gatuförsäljare ska man definitivt pruta! Verkar dock finnas ett system där man prutar på det som inte är prismärkt (fick ner en väska från 35 till 25 USD), men om prisskylt finns är det det som gäller. (Jag försökte verkligen - i alla fall för att vara svensk!)

(Bild t.h. Chrysler Building)

Många New York-bor tycks vara väldigt stressade. (Eller om det handlar om att upprätthålla en image av att alltid vara på väg någon stans och därmed vara en "viktig" person...) De blir inte glada om man velar med vad man vill ha på t ex ett pizzahak. Därför är det smart att kolla vad som finns (det mesta står på skyltar utanför butiken) och bestämma sig innan man går fram. Ofta är det ca fem personer bakom disken. Några som fixar maten, en som tar betalt, en som sköter kaffet och en som "sköter rulljansen". Det gäller då att snabbt ge rätt person rätt info - de står som på rad så det är inte så svårt att fatta...

Tunnelbanan är toppen! Det finns en lokal Broadway-linje som det är massor av turister på, och som bara går mellan Batery Park och Central Park. Det enda man behöver hålla reda på är om man ska downtown eller uptown. En biljett som gäller i två timmar kostar 2.50 USD - ca 20 kr. (Fast har man väl gått igenom spärrarna så kan man inte gå ut och in igen på samma biljett.)

Times Square

Allt tenderar att bli dyrare än vad det först verkar. På restauranger är minimum-dricks 15%, och upp till 20%. (Det händer dock att det ingår, då står det på kvittot.) Man betalar lättast genom att skriva på kvittot vad dricksen ska vara, då undviker man också att de bestämmer själva och kryddar lite extra... I en taxi gäller minst 5 USD i dricks - gärna mer om man är flera som delar. Dessutom betalar man eventuella vägtullar, vilket blir ett par dollar. Shoppar man så läggs ca 4% moms på vid betalning. Detta står inte på prislappen, men gör inte någon större skillnad. (I alla fall inte i de affärer jag shoppar i...)

Grand Central Station

Det brukar heta att New York är en ganska så farlig stad, men det kändes lika tryggt som en svensk stad, bara större. Folk på stan börjar gärna snacka och alla är väldigt hjälpsamma. (Liksom på amerikanska västkusten där jag var för tre år sedan. Fast i Los Angeles, San Fransisco och Fresno kände jag mig faktiskt direkt hotad vid ett par tillfällen.... Allt beror förmodligen på i vilken statsdel, och när på dygnet man är ute.) En del äldre människor kände faktiskt igen svenska från Ingmar Bergman-filmer, och namn som Jussi Björling och Greta Garbo glöms inte så lätt!

Vy från Battery Park

Slutligen så är mitt helhetsintryck att allt är stort och maffigt - fast ändå mindre än vad man föreställt sig. Kamerorans vidvinkel får allt att se större ut på film... (Hur i h-vete smala är kvinliga filmstjärnor egentligen!? - Och undrar om Mr Pitt verkligen är så bredaxlad som han ser ut...)

Hoppas verkligen att jag kommer att komma tillbaka till New York igen! Kanske när ungarna blir så stora att de skulle uppskatta det....

Downtown Manhattan från Staten Island-färjan

11 kommentarer:

 1. OJ, OJ, OJ! Du kanske ska trycka din guide och börja sälja... Jätterolig läsning och nu är jag sugen att åka dit! Många Kramar

  SvaraRadera
 2. Vilken jätterolig läsning! Känner igen mycket från eget besök, men fick också en hel del nya tips...för det är väl klart man åker tillbaka till NY så fort man kan.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Ni verkar ha hunnit med en hel del på den korta tiden! Jättebra tips, jag blir väldigt sugen på att åka dit!
  Kram
  Katarina

  SvaraRadera
 4. Härligt vilken resa och tack för guidningen kanske jag kommer dit någon gång.

  ha det gott
  Kram/Gunilla

  SvaraRadera
 5. Wow vilken härlig guidning med jättefina bilder!! Ni verkar ha haft en underbar resa!
  Du undrade över rosen Leander, den har jag ingen presentation på än! Kanske den får bli nästa;-)) Har varit tvungen att flytta den en gång och så frös den ner helt förra vintern så den är inte så stor än, men den är vacker!!
  Ha en fin kväll!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 6. Ahhh... vilken resa!!!!!! New York....... har jag aldrig varit i.... men vill.... vem vill inte det ;-) Men jisses vad ni hann med på era dagar!!! Blev nästan svettig av läsningen... Men tack för alla tips.... Har en dotter som ungefär varannan månad framför sin önskan om att få åka till New York..... Har varit i Florida två gånger, men inte någon annan stans i USA.... Det är ett stoooort land och goshhhh vad mycket det finns att se där.......

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 7. Håller med charlotte! Vilken resa!!! :) Skulle också gärna åka dit. :) Tack för supermånga fina tips!
  Kramar!

  SvaraRadera
 8. Oj, så mycket ni har hunnit med. Jag och maken var där i december 2009. Helt fantastisk stad. Jag vill bara tillbaka.

  Toppenbra tips du kommer med.

  Kram Maria

  SvaraRadera
 9. Vad härligt med en sådan resa och vad du bjuder på bra resestips. Sommar året runt låter underbart i mina öron just nu.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 10. Ressugen blir jag när jag läser ditt inlägg, tack för tips:)

  SvaraRadera
 11. Great that you had fun! I want to go there someday too

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails