Välkommen till min blogg!

Här skriver jag mest om vår trädgård som vi håller på att göra i ordning. Målet är en mysig trädgård med en blandning av rufsig vintage och stramt 1700-tal. Det ska bli massor av rosor och perenner, välordnad köksträdgård, porlande vatten och rofyllda sittplatser. Här finns även inlägg om familjeliv och lite annat smått och gott. Hoppas att du blir inspirerad!

tisdag 19 juli 2011

Min absoluta älsklingsträdgård


Vid havet utanför Göteborg ligger farmors sommarställe och den vackraste trädgård jag vet. Där var jag mycket på somrarna när jag var liten, och det är nog faktiskt där som mitt eget intresse för trädgård först vaknade.

Nepeta och stäppsalvia är vackert tillsammans,
och letar sig gärna ut genom sprickor i murarna.

Trädgården är uppbyggd i terasser som sluttar ner mot en havsvik med en liten småbåtshamn. På båda sidorna reser sig bergknallar som ramar in trädgården. I kombination med huset och ett högt staket gör bergen att det nästan alltid är ganska så lugnt i trädgården, även om det annars är en ganska så blåsig plats. Om man sitter på husets lilla förstukvist, kan man blicka ut över hela trädgården, båthuset och även skymta vattnet och en gammal fiskebåt i trä mellan träden....

New Dawn klättrar upp för en av bergssidorna.Nere vid bryggan integreras en liten rabatt fint med berget.

Farmors favoritfärg är blått och det syns tydligt i hela trädgården. På senare år har det även smugit sig in röda vallmor som skapar en skönt busig kontrast till de välordnade murarna.


Det är farmors pappa som anlagt hela trädgården, murat alla murar och lagt alla gångar. Stenarna fanns på tomten, och han har verkligen lyckats göra det bästa av vad som fanns på platsen. Farmor har berättat att han älskade att lägga sten och rulla stora stenbummlingar. Han satte ryggen mot dem och tog spjärn med benen. Den här trädgården är utan tvekan min största inspirationskälla vad gäller trädgård. Jag tycker att den är ett ypperligt exempel på vad som kan skapas när man utgår ifrån vad som finns på plats och utnyttjar de naturliga förutsättningarna.

På väg ner till bryggan går man förbi en doftande honungsros, som nästan helt tagit över
ett gammalt äppelträd och nu letar sig vidare upp för berget.


Lichtkönigin Lucia lyser verkligen upp, och doftar helt ljuvligt...
(Remonterar gör den också, står alltså givetvis på önskelistan!)

För att komma till den terasserade delen av trädgården går man igenom detta vackra spjälstaket där en klätterhortensia huserar fritt. Staketet har "alltid" funnits där och bidrar starkt till trädgårdens karaktär. Nu är det dags för skrapning och målning igen, men visst är det vackert när det är lite slitet också?


Hoppas att ni också har ett smultronställe
någonstans att ständigt återkomma till!
Kram!

14 kommentarer:

 1. Förstår att du älskar din farmors trädgård, den ser ljuvligt underbar ut, och dessutom vid havet, vad kan man mer önska!! Kul att ha en så vacker och härlig inspirationskälla!
  Ha det gott!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 2. Oh en sån trädgård på alla sätt...För din del är den ju ytterligare speciell eftersom den är dina förfäders verk.

  Hoppas att den alltid får bestå och den fina spaljén likaså. Sådana trädgårdar som denna borde k-märkas!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 3. Helt fantastiskt! Jag är ju stenfantast så din farmors trädgård inspirerar mig också. Tack för alla fina bilder!
  Ha det bäst!
  Hélena

  SvaraRadera
 4. Hvor er det dog en fantastisk have. Håber den kommer til at bestå udover din farmors tid.

  SvaraRadera
 5. Vilken idyll, så fint... den trädgård man älskar mest är där man har sina känslor:)
  Kram

  SvaraRadera
 6. Inte undra på att du blev trädgårdsintresserad om du spenderade din barndom där!!!! Vilken fantastisk plats:) Tack för att du visade.
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Härligt somrigt. Som man vill ha det, på pricken!

  kramkram H.

  SvaraRadera
 8. Det ser underbart ut hos din farmor och så härligt att ni kan få njuta med henne. Önskar man hade ett sånt kryp in men får njuta av dina fina bilder. JAg drömmer mig tillbaka till min mormor som tyvärr inte finns med längre, men ljusta fina minnen finns kvar.

  Kram Anna

  SvaraRadera
 9. Åh, ser ut att vara en fantastiskt mysig trädgård! Det måste vara en lycka att bo vid havet med en sådan trädgård, man hade ju aldrig velat åka därifrån :-)
  Ha det gott. Kram, Ingela

  SvaraRadera
 10. Härliga bilder från din farmors trädgård.
  Jag har kikat runt lite på din blogg. Kul att se hur ni planerar och jobbar med er trädgård. Ser fint ut.

  Jag vill gärna fortsätta läsa hur det går och blir en följare.

  En hälsning från Åsa

  SvaraRadera
 11. Ser verkligen ut som ett smultronställe! Förstår att du trivs där. Det blir alltid i charm i äldre trädgårdar som är svårt att få till i mer nya trädgårdar. Tids nog blir väl alla trädgårdar gamla om man slutar göra om dem hela tiden...

  kram louise

  SvaraRadera
 12. OJ, vilken underbar trädgård ;)) Förstår att du tycker om den. Så kul att du hittade mig så jag upptäckte dig, jättefin blogg, jag kommer tillbaka!!
  kram susanne

  SvaraRadera
 13. Vilken härligt trädgård din farmor har!

  Det är första gången jag tittar in på din blogg men jag kommer gärna tillbaka. (Hittade hit via Tankar från Trädgårdsmästarens zonindelning.)

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 14. Men vilken oerhört vacker kombination med stäppsalvian och kantnepetan! Det lagras omedelbums i minnet. Vilka vackra bilder! Jag förstår att du blir inspirerad... Härligt med sådana platser...

  Kram Malin

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails