Välkommen till min blogg!

Här skriver jag mest om vår trädgård som vi håller på att göra i ordning. Målet är en mysig trädgård med en blandning av rufsig vintage och stramt 1700-tal. Det ska bli massor av rosor och perenner, välordnad köksträdgård, porlande vatten och rofyllda sittplatser. Här finns även inlägg om familjeliv och lite annat smått och gott. Hoppas att du blir inspirerad!

torsdag 27 januari 2011

Byta fröer? - Exchanging seeds?

Oh vad kul det är när det kommer fröer på posten och man kan börja botanisera bland fröhyllorna i trädgårdsbutikerna! Jag gillar att dra upp perenner från frö, och varje år tillkommer fler "fröbarn" i min trädgård. Ordet "fröbarn" har jag lånat från min dotter. När hon äter äpple pillar hon alltid ut kärnorna och lägger dem på rad och kallar dem sina små fröbarn. Undrar om hon har hittat på det själv? Tycker det är ett himla gulligt ord i alla fall....


Nu har jag alltså inhandlat årets perennfröer (samt lite annat), och det blir ju alltid mer än vad man kan dra upp. Hör av er om ni vill byta, antingen i kommentar-fältet eller maila mig på sommararetrunt@gmail.com!

Perenner:
Stenkyndel Calamintha nepeta (Impecta)
Stockros "Nigra" -perenn enligt försäljaren (Odla)
Kantnepeta Nepeta fassenii (Lord Nelson)
Violkungsljus Verbascum phoeniceum (Impecta)
Isop "Roseus" (Rosa färg) Hyssopus officinalis (Impecta)
Höstvädd "Border Mix" (Vita och lila) Scabious caucasica (Odla)
Salvia "Rose Rhapsody" (Rosa) Salvia pratensis (Odla)

Ettåriga:
Rosenskära "Double click rose bonbon" (Odla)
Sommaraster "Duchess Blue Ice" (Odla)
Slingerkrasse (Röd, gul, orange) (Bröderna Nelsons)
Ringblomma (Fylld orange) (Bröderna Nelsons)
Sommarslöja (Vit) (Bröderna Nelsons)
Stor Tagetes (Gul, orange) (Bröderna Nelsons)
Lejongap (Blandade färger) (Bröderna Nelsons)
Praktmalva (Vit, rosa) (Bröderna Nelsons)

Grönsaker:
Tomat (Gold Nugget) (Lord Nelson)


Kommer att öka på denna lista (särskilt grönsakslistan) allt eftersom, och lägger listorna på en egen sida.

4 kommentarer:

 1. Min svägerska har en fantatastisk trädgård och en jättefin blogg http://ammies.tradgardsblogg.se/
  Hon skulle alldeles säkert tycka att det vore roligt att byta fröer!
  Håller med dig, fröbarn låter mysigt. Det finns faktiskt en sång som är vanligt att man sjunger på förskolorna..."jag har ett litet äpple som jag har fått av mor, där inne finns ett kärnhus där tio fröbarn bor..."
  Kram Stina

  SvaraRadera
 2. Vad mycket fint det kommer att växa hos dig....

  Hoppas att du får njuta av en sköön lördagskväll!
  Kraaam Therese

  SvaraRadera
 3. Hej! Kul med dina odlarplaner... Jag ska så praktvädd, grekvädd och höstvädd! Sen hittade jag en så vacker vit fingerborgsblomma och en låg vit Rosenskära med rosa kanter. Ser fram emot att börja. Har du extraljus? Inte jag, så det är väl inte dags riktigt än. Monsterrosenskäror i rabatterna blir det i alla fall inte.. Kramar till er alla!

  SvaraRadera
 4. Hej !
  Jag älskar att hålla på och att odla mina blommor från frö.Förra året"brann" allt upp,el.torkade,kokade i denna hemska värme, som t.o.m.var för mycket även för växterna.De kom en del senare på hösten, mina Lövkojor blommade när första snön kom och sabbade allt.Men jag ska sätta mina små frön, ej i eKO-JORD FRÅN iCA.Då blir det inget alls. Kaktus-så jord har jag hört det ska vara allra första stadiet.Undra på att det gick som det gjorde.Köpte flera st.miniväxthus på rean förra året, de kommer väl till pass nu.Flyttade mina gubbar till framsidan, mogon o.aftonsol.Mina minitäppa lite för skuggit, bara sol fr.10-13.Ska leta växter som inte behöver så mycket sol.
  Inomhus har jag en djungel, som snor ljuset för mig. hihi

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails