Välkommen till min blogg!

Här skriver jag mest om vår trädgård som vi håller på att göra i ordning. Målet är en mysig trädgård med en blandning av rufsig vintage och stramt 1700-tal. Det ska bli massor av rosor och perenner, välordnad köksträdgård, porlande vatten och rofyllda sittplatser. Här finns även inlägg om familjeliv och lite annat smått och gott. Hoppas att du blir inspirerad!

onsdag 25 maj 2011

Tujor och grusgångar

Hej där! Nu var det länge sedan jag bloggade. Förklaringen till detta kommer här. (Det är alltså inte på något sätt så, att jag inte tycker att det är kul med bloggandet längre - tvärt om!) Jag har jobbat som en tok den senaste månaden. Grävande i trädgården, målande i köket, byggande av lekställning, skrivande på jobbet och så, naturligtvis, allt det vanliga härliga familjetumultet. Ingen tid framför datorn här inte! (Privat alltså.) Det är så himla skönt när det äntligen händer lite grejer här hemma!

Detta är vad som hänt.

Plantering av tujahäck som skydd mot vinden. Öppningen gör att man ändå kan gå igenom, och förhoppningsvis går det att bilda ett valv när tujorna vuxit till sig. Sidotujorna har nämligen dubbla stammar.


Vi har även börjat bredda (rensa är fel ord i detta sammanhang) grusgången framför huset. Det är på sidorna om denna det ska bli perennrabatter. Redan tidigt i våras sådde jag frön av bl a vit lavendel, perovskia och stenkyndel som ska växa där. Planeringen av dessa rabatter finns här. Jag har redan frångått planerna genom att endast plantera en tuja per sida. Dessa står i början av de tänkta rabatterna och ska i gengäld få bli lite större.


Här är ena kanten av gången färdig. Rabatterna ska sträcka sig från stenen längst bort vid tujan ända fram till stenen längst ner i bild, och bli en meter breda. Det återstår alltså en del jobb...


Med en tuja till övers så insåg jag att den vore den perfekta lösningen på ett problem jag funderat på länge. Vår ingång ligger på ena hörnet av en utbyggnad, och entrén har ingen mysfaktor eftersom det går att se hela baksidan en meter från dörren. Att sätta upp eller plantera något som skärmar av går inte eftersom vi måste kunna köra in med ved. En mindre, formklippt tuja löser problemet genom att definiera ett klart slut på entré-zonen, samtidigt som den lämnar gott om plats att köra förbi med släp.


Mitt kära rostorn sitter också äntligen på plats. (Mer om det en annan gång.)


Må väl, och gör bara det du vill i din trädgård!
(Jo, jag vill stå och rensa grusgång med grep! Det är slutresultatet som räknas! (Smile))

6 kommentarer:

 1. Mycket slitgöra, men det blir fint sen när det väl är klart.
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 2. Förstår att du inte hunnit med att blogga :-)
  Det låter väldigt spännande med så stora rabatter längs gången, blir säkert jättefint!
  Ha det gott. Kram, Ingela

  SvaraRadera
 3. Fin utsikt ni har från er trädgård, ser väldigt stor ut också jämfört med min. Jag vill göra ALLT i min trädgård nu men hinner inte främst pga mitt jobb.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Vilket jobb! Kommer att bli jättefint. Jag förstår att du är nöjd. Härliga utsikter ni har från er trädgård men förstår att ni behöver skydd mot vinden.

  Ha en skön fredag
  Kram
  Maria

  SvaraRadera
 5. Men oj vad fint det blir!!!! och vilket roligt jobb du har med rensningen av grusgången - jag förstår att du ser visionen för ditt inte öga.
  Kram

  SvaraRadera
 6. Gillar din trädgård och dina blommor samt thujahäcken ;) Jag funderade länge om jag skulle ha thujahäck, men jag kan ju titta nu och vänta in tiden till nästa år och se hur din thujahäck blivit ;))
  Aubretia verkar svår att få tag på, skall leta även idag med och jag gillar ju även Ranunkel också, men den verkar också väldigt svår att få tag på, eller så är det jag osm letar fel :))

  Jag har lagt till Dig som länk på min blogg samt även på min blogglista så jag kan följa med hela tiden hos Dig :)

  Kram Tina

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails