Välkommen till min blogg!

Här skriver jag mest om vår trädgård som vi håller på att göra i ordning. Målet är en mysig trädgård med en blandning av rufsig vintage och stramt 1700-tal. Det ska bli massor av rosor och perenner, välordnad köksträdgård, porlande vatten och rofyllda sittplatser. Här finns även inlägg om familjeliv och lite annat smått och gott. Hoppas att du blir inspirerad!

söndag 12 februari 2012

Omgjort soffbord


Sätten att göra om gamla möbler är precis hur många som helst! En möbel som jag själv länge har varit väldigt nöjd med är ett gammalt soffbord. Min man hade det när vi flyttade ihop för drygt 10 år sedan, och eftersom jag inte hade något soffbord alls var valet enkelt. Skivan var dock helt förstörd, så om man inte skulle behöva gömma bordet under en duk (vilka jag har allmänt svårt för) så måste man renovera det. När man tittade mycket noga såg man att bordsskivan var uppbyggd av åtta "tårtbitar". Eftersom jag gillar kartor, kompasser och mörka träslag så tänkte jag att man skulle kunna göra skivan lite som en kompassros... Genom att slipa bort lacken och skära skåror i de redan befintliga fogarna plus en ring en bit in i skivan bildades ett mönster. De olika bitarna betsades sedan med fyra olika träfärger; mörkbrunt, körsbär, ljusbrunt och en varm mellanbrun som jag blandade till av de andra tre. Skårorna jag tidigare gjort med en kniv gjorde att betset inte spred sig till närliggande fält. Dessutom blev det mörkt i själva skårorna av betsen. När betsen torkat vaxade jag först bordet ett par gånger med möbelvax. Det blev väldigt snyggt från början, men så fort man satte ett glas på bordet blev det ringar. Inte snyggt och jag blev väldigt besviken, eftersom jag jobbat så mycket med bordet. Krav nummer ett jag har på möbler är att man ska kunna använda dem! Lösningen fick bli att skura bort vaxet igen och linolja in bordet istället. Det har funkat toppen i 10 år, och när skivan ser torr och tråkig ut är det bara att linolja igen. (Det skulle behövas nu. Saken är den att bordet är alldeles för litet för en familj som gärna äter pizza i vardagsrummet framför en film i bland... Alltså vill jag ha ett nytt och större, och då är jag inte lika motiverad att hålla efter det längre.)


Japp, det var vårt soffbord det. Blir det som jag hoppas kommer det snart att förpassas till sidobord - för jag gillar det ändå fortfarande. En del möbler som man renoverat själv blir liksom lite speciella.

Nu har det slutat snöa, huset är städat
och det är dags att gå ut i solen och åka pulka med hela familjen!

Kram till er alla!
Stina

5 kommentarer:

 1. Vilket snyggt bord! Ser jätteläckert ut.
  Ha en trevlig söndagskväll!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Vilken rolig idé, det blev verkligen ett personlig bord.
  Tack för tipsen om rosor till mina blomsterbågar! Skulle jättegärna ha rosor där men har tänkt att det nog är för blåsigt. Kanske det är värt att prova ändå :-)
  Ha det gott. Kram, Ingela

  SvaraRadera
 3. Wow! Så snyggt det blev. Ser verkligen ut som ett bord som består av flera olika sorters ädelträ... :) Smart idé.
  Massa kramar till dig på alla hjärtans dag!

  SvaraRadera
 4. Så fint bordet är, jätte snyggt! Ha en fin alla hjärtans dag!

  Kram
  Sari från Puumuli

  SvaraRadera
 5. Hey nice post and it is also helpful for me but i also want some better post related to Soffbord(Coffe Table),please share if u have.

  Thanks

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails