Välkommen till min blogg!

Här skriver jag mest om vår trädgård som vi håller på att göra i ordning. Målet är en mysig trädgård med en blandning av rufsig vintage och stramt 1700-tal. Det ska bli massor av rosor och perenner, välordnad köksträdgård, porlande vatten och rofyllda sittplatser. Här finns även inlägg om familjeliv och lite annat smått och gott. Hoppas att du blir inspirerad!

lördag 18 februari 2012

Sticklingförökad ros

Jag har lyckats föröka en ros genom att ta sticklingar! Jag blev väldigt glad när jag såg att lyckats - med båda sticklingarna jag tog! Än så länge är det bara en som har börjat utveckla blad. Den andra trodde jag var stendöd, för så såg det ut. Men när jag skulle slänga den drog jag upp den döda pinnen och under jorden var den högst levande. En liten rotklump och ett fett fint skott som gömde sig under ytan! Skotten tog jag i somras från min systers och hennes sambos gigantiska och förmodligen mycket gamla klätterros som växer utanför lägenheten på en minimal uteplats. Efter en del letande i böcker och på nätet är jag tämligen säker på att det är en Compassion (se bild ovan från clematisonline.co.uk).


Jag var inte särskilt noga med skotten utan kapade dem bara under ett skott som jag sen drog bort. Sticklingarna trycktes ner till hälften i varsin liten kruka med en del köpejord och två delar sandig jord från trädgården. Fram till frosten stod de ute i ett miniväxthus och sedan har de stått på glasverandan där det har varit gott om minusgrader då och då över vintern. Vattnat har jag nog bara gjort en gång på hela vintern...

Det ska bli spännande att se vad som blir av dessa rosor! Enda nackdelen är väl att jag nog inte kan plantera ut dem i trädgården eftersom rotsystemet är samma som rosen ovan jord och förmodligen känsligt för för många minusgrader... ("Ädlare" rosor brukar ju vara ympade på mer tåliga rosarter.) Ja, ja, det får bli "trial and error-principen"....

Trevlig helg!

Stina

10 kommentarer:

 1. Men så spännande! Ska bli roligt att följa projektet.
  Ha en härlig lördag!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Häftigt att du lyckats med sticklingarna, ska verkligen bli kul att se hur fortsättningen blir!
  Ha en trevlig helg!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att du lyckades med sticklingen och kul att du vill följa vårt arbete med gården.

  Ha en fortsatt fin helg

  Linda

  SvaraRadera
 4. Vilken vacker ros, och kul att det lyckades med sticklingen!

  SvaraRadera
 5. Spännande värre med egna sticklingar. Synd bara att de inte går att använda ute i trädgården.

  Ska bli kul att följa dina perenn-sådder också. Jag har själv köpte lite perenn-frön i år. Det är faktiskt första gången, och de ska bli så spännande att se hur det går.

  Kul att du är tillbaka här i Blogglandia. Kram!

  SvaraRadera
 6. Spännande med en egen ros! :) Kanske borde du döpa den till Stina?
  Kram, vännen och sååå roligt att du är tillbaka!

  SvaraRadera
 7. Kul att du lyckades, en del rosor är inte alls svåra att sticklingsföröka, det borde man pröva mycket mer. Du hade verkligen god utdelning:)
  Kram

  SvaraRadera
 8. Så roligt att lyckas med sticklingsförökning. Hoppas det blir ett kraftigt och fint exemplar. Själv lyckas jag nästan aldrig med sticklingar men det är alltid roligt att försöka.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Vad spännade! Jag tänker kanske fel men jag tänker att den blir härdigare just för att den är rotäkta och inte ympad! Ofta är det ju just ympstället som är det känsliga! Håller tummarna att du lyckas med rosorna i alla fall!

  kram louise

  SvaraRadera
 10. Kikar in för att önska dig Glad Påsk!
  Kram

  SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails